Q-Plus Bridge 15.1

                                                                av Hans Leber

Q-Plus Bridge är ett av de äldsta Bridge programmen. Den totala utvecklingstiden (sedan starten 1990) är nu cirka 22.000 timmar.

Upphovsmannen

Hans Leber är en 58-årig österrikare som nu bor i München, Tyskland. Han är ensam programmerare av Q-plus Bridge, även om projektet började som en gemensam hobby för Hans och Gero Scholz. Hans har studerat datavetenskap. Han arbetar sedan 1998 professionellt med bridge-program, inte bara med Q-Plus Bridge utan också med flera självstudieprogram (gjorda i samarbete med flera upphovs), nu mer än 20 program.

I WCBC 2019 vann Q-Plus Bridge bronsmedaljen tillsammans med WBridge5. Hans Leber är mannen längst till höger.
I WCBC 2019 vann Q-Plus Bridge bronsmedaljen tillsammans med WBridge5. Hans Leber är mannen längst till höger.

Självstudieprogrammen utgör majoriteten av Hans inkomster, men å andra sidan tar de också mycket tid, vilket minskar den tillgängliga tiden för förbättring av algoritmerna i Q-Plus Bridge, som är hans favoritaktivitet.

Hans säger: "Det finns två typer av människor som skriver bridge-program: bridge-spelare som försöker programmera och programmerare som försöker spela bridge. Jag hör till den andra gruppen: Jag var en helt nybörjare i början, men är nu en genomsnittlig spelare. "

Programvaran

Q-plus Bridge är ett  program som stödjer fem olika språk: engelska, tyska, franska, italienska och danska. Programmet började skrivas 1990, när Hans utvecklade det för "Computer Olympiad of Thinking Games". Programmet kallades ursprungligen "Bridge King".

"Dessa tidiga datorolympiader var mycket viktiga", kommenterar Hans. "Utan dem tror jag att Q-plus Bridge aldrig skulle ha fötts. 1992 vann Bridge King Olympiaden, även om jag måste erkänna att turen var på vår sida." Sedan de första dagarna har Bridge King förvandlats till Q-plus. Bridge,

Programvaran fungerar på två helt olika sätt. Budgivningen är regelbaserad: den har regler som "med 12 poäng, du öppnar budet"; det finns cirka 30 000 rader kod. Q-plus Bridge genererar händer baserat på kända fakta från budgivning och tidigt spel. Det baserar sedan sitt spel på framgången för olika alternativ av de genererade händerna. Om analysen av de genererade händerna inte ger ett avgörande resultat, tillämpas allmänna regler. Till exempel, om det finns ett val att ta ett trick eller att ducka, och det verkar inte vara mycket skillnad, föredrar programmet att ducka, åtminstone tidigt i spelet.

Antalet stödda budkonventioner måste vara ett av de högsta av alla program.

En relevant förbättring har varit att Q-plus Bridge baserar beslut på simuleringar inte bara under spelet, vilket alla program gör. Men även under budgivningen, vilket inte är unikt, men det använder den här tekniken mer än andra program.

Hans är optimistisk om utvecklingen av Q-Plus Bridge.

Q-Plus Bridge har tävlat i World Computer Bridge Championship sedan starten 1997. Det har aldrig vunnit, men varit tvåa, senast 2011.

Q-Plus Bridge är ett kommersiellt program. En demoversion finns för nedladdning.

Den kommersiella versionen av Q-Plus Bridge finns tillgängligt på Svenska Bridgeförlaget

Q-Plus Bridge finns för Windows- och Android-enheter (begränsade funktioner).

Den är inte tillgänglig för Mac, men kan köras med en Windows-emulator, Virtual PC.

Lista över system och funktioner i Q-Plus Bridge 15.1, släppt i oktober 2019.